Dwangneurose symptomen

U heeft vast wel eens gehoord over de aandoening "smetvrees" Smetvrees draait om de angst om besmet te raken of een ander te besmetten. Men noemt smetvrees ook wel wasdwang. Iemand met smetvrees kan urenlang douchen.

Sommige patienten zijn bang om zelf besmet te raken. Een ander deel van de patienten wil juist de ander niet besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Omstanders zullen weinig van de dwanghandelingen snappen. Ze zijn voor de persoon met smetvrees echter van groot belang. De angst beïnvloed de gedachtepatronen van de patient. Zo zal bestek gebruiken van een ander ervoor kunnen zorgen dat hij of zij besmet raakt. Echt wetenschappelijk onderbouwd is het niet.

Exposure en responspreventie is doorgaans de aangewezen behandeling voor smetvrees. Bij exposure en responspreventie moeten de situaties die voor de patient lastig zijn, worden ondergaan. Daarbij mogen geen dwanghandelingen worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn: bestek van een ander gebruiken, na iemand een hand gegeven te hebben niet meer handen wassen, deurklinken weer normaal gebruiken. Zo leert de patient inzien dat de angst die hij of zijn altijd had, onrealistisch is.

In een angsthierarchie worden de moeilijke situaties opgesomd. Vervolgens zal de patient de situaties moeten ondergaan. Daarbij wordt met de minst lastige situatie begonnen. Op het laatst wordt de meest gevreesde situatie ondergaan. Bij deze methode ligt de focus op het nalaten van de dwanghandelingen.

De artsen kunnen bij smetvrees ook medicijnen voorschrijven. Uitbreiding met medicijnen is aan te raden wanneer er met exposure en responspreventie niet voldoende vooruitgang wordt geboekt. Soms heeft behandeling met medicatie de voorkeur van de patient.
Free Web Hosting