MVC, een uitleg

Verschillende technieken zorgen er bij web developent voor dat het proces zo goed mogelijk verloopt. Model-View-Controller (MVC) is een techniek die aan populariteit wint. Dit artikel voorziet u van basisinformatie over MVC.

De afkorting MVC staat voor Model-View-Controller. Bij MVC is het de bedoeling dat men een lagenstructuur aanbrengt binnen de applicatie. Het is alsof men een soort inhoudsopgave aanbrengt in de code. Voor programmeurs wordt onderhoud aan de programmeercode door MVC gemakkelijker.

Eigenlijk maakt men tegenwoordig voor iedere website wel gebruik van MVC. Voor PHP zijn verschillende frameworks gratis te downloaden die werken volgens het MVC principe. Bijvoorbeeld CodeIgniter, CakePHP en Laravel. Ervaring met dergelijke frameworks is vaak een vereist wanneer men een advertentie plaatst voor freelance PHP programmeur gezocht.

Men kan de structuur van gegevens in het model definiëren. Over het algemeen worden de tabel- en kolomnamen van de database hier beschreven.

De presentatie van informatie wordt door de zogeheten view afgehandeld. De view bevat doorgaans HTML-code. De presentatielaag beschrijft hoe informatie getoond wordt (ingekort, aantal cijfers achter de komma, lettertype, etc).

Centraal staat de controller. Die koppelt de verschillende onderdelen aan elkaar. De controller bevat de verschillende functies voor het aanmaken, wijzigen of verwijderen van gegevens.
Free Web Hosting